Αυτές είναι μόνο μερικές προτάσεις για δραστηριότητες σε όλη την Κρήτη.

Το Κολυμπάρι ειναι το μέρος που αγαπάμε για τις απεριόριστες ομορφιές του, αλλά και για τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν. Άνθρωποι απλοί, με περίσσια Κρητική λεβεντιά, που ακόμα και στον αιώνα της τεχνολογίας κρατάνε αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Παρ ‘όλα αυτά, δεν έχει χάσει τίποτα από τη γραφικότητά του, καθώς παραμένει πάντα ένα μικρό χωριό ψαράδων. Το Κολυμπάρι βρίσκεται 24χλμ. απο το κέντρο των Χανίων. Καταιβαίνοντας στο λιμάνι μπορείτε να δείτε δεκάδες καίκια και ψαράδες που ετοιμάζονται καθημερινά για το ψάρεμα. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες κάτω στην παραλία, αλλά και πάνω στον δρόμο, που είναι πάντα αφοδιασμένες με ντόπιο φρέσκο ψάρι καθώς επίσης και με άλλα τοπικά εδέσματα. Μια απέραντη παραλία απλώνεται ανατολικά όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα πεντακάθαρα νερά της. Αποτελείται απο βότσαλο και άμμο, ενώ μερικά κομμάτια της είναι οργανομένες πλαζ από τους επιχειρηματίες της περιοχής. Το κατάλυμα είναι ιδανικό για πεζοπορία στα αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και ποδηλασία, καταδύσεις και κολύμπι στις πολυάριθμες παραλίες της βορειοδυτικής ακτής. Το χωριό φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του, όπως και να κάνετε μια βόλτα στα στενά δρομάκια ή να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το λιμάνι. Επίσης μπορείτε να βρείτε λίγα μέτρα παρακάτω σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, ταχυδρομείο, κέντρο υγείας, να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και πολλά άλλα. Κάθε Παρασκευή μπορείτε να επισκεφθείτε το τοπικό παζάρι και να αγοράσετε πολλά φρέσκα λαχανικά, φρούτα και ψάρια.

Δυτικότερα 3χλμ. σπό τη Μονή Γωνιάς συναντάμε τα Αφράτα. Στο χωρίο υπάρχουν 2 καφενεία και μερικές ταβέρνες που σερβίρουν κρητικά εδέσματα. Βορειοανατολικά του χωριού ο δρόμος καταλήγει σε ένα πανέμορφο κολπίσκο όπου μπορείτε να κάνετε μπάνιο και ενίοτε καταδύσεις για τους λάτρες του βυθού. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας συναντάμε το Ροδωπό. Είναι το πο μεγάλο χωριό του Ακρωτηρίου με αρκετά μαγαζάκια. Στο κέντρο του μπορείτε να δείτε την ενετική έπαυλη. Η διαδρομή από εδώ και πάνω είναι δύσκολη καθώς τα περισσότερα μέρη του δρόμου δεν είναι ασφαλτοστρωμένα. Ξεκινάει από το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη – Γκίωνα, συνεχίζει στο ερημωμένο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου ( παλία Μονή Γωνιάς) και καταλήγει στις Μένιες και στην αρχαία Δίκτυννα.

Χανιά, η αρχοντική πόλη της νότιας Μεσογείου ..


Μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις στη νότια Ευρώπη. Ένα μείγμα των πολιτισμών, οι άνθρωποι και η ιστορία αιώνων. Ενετικά κάστρα, ρωμαϊκά λουτρά, βυζαντινές εκκλησίες, τούρκικοι μιναρέδες. Ο φοινικικός πολιτισμός, Σαρακηνοί όρμοι, άγρια φαράγγια, δαιδαλώδη σπήλαια, απρόσιτα μονοπάτια, δίπλα στην πολύβουη, κοσμοπολίτικη ζωή της πόλης τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.


Τα Χανιά παρουσιάζουν μια ενότητα των αντιθέσεων!


Ο Ομαλός, τα Παλιά Ρούματα, το Ασκύφου και το Έλος είναι μερικοί μοναδικοί προορισμοί στην καρδιά του χειμώνα, με πολλές ευκαιρίες για πολλές δραστηριότητες.
Όπως και τα Χανιά, ολόκληρη η Κρήτη δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι … Εξερευνήστε την!

Κατά την διαμονή σας αξίζει να επισκεφθείτε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος, τα Μάλια, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων και του Ηρακλείου σας περιμένουν ανοιχτά το καλοκαίρι και το χειμώνα. Υπάρχουν, επίσης, ένας μεγάλος αριθμός μοναστηριών και βυζαντινών εκκλησιών. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την παλιά ενετική πόλη των Χανίων, με την έντονη νυχτερινή ζωή της κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού. Επίσης τα κάστρα και τα πολλά όμορφα τοπία θα σας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία, αλλά και πλούσια γνώση της ιστορίας του νησιού.

Το Μοναστήρι της Γωνιάς(Παναγίας Οδηγήτριας)

Ένα χιλιόμετρο δυτικά του Κολυμπαρίου συναντάμε το ιστορικό μοναστήρι της Γωνιάς και την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Η μονή Γωνιάς ιδρύθηκε στα χρόνια της Ενετοκρατίας και έχει τις ρίζες της στο μύθο της οπτασίας. Ο μύθος ξεκινά από το Ναό της Δίκτυννας Αρτέμιδας Βριτομάρτυρος, της αρχαίας θεάς της Δυτικής Κρήτης. Κάποια στιγμή οι καλόγεροι διωκόμενοι απο τους Κουρσάρους κτίζουν Ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου λίγο πιο κάτω από το Ναό της Δίκτυννας. Στις αρχές του 16ου αιώνα ήρθε να ασκητέψει μαζί τους ο Όσιος Βλάσιος. Κάποιο βράδυ που προσευχόταν είδε σε όραμα την Παναγία η οποία τον οδήγησε στο σημείο που επιθυμούσε να κτίσει ένα μοναστήρι προς τιμήν της. Το μοναστήρι ξεκίνησε να κτίζεται το 1618 και ολοκληρώθηκε το 1634.

Λίγο παραδίπλα βρίσκεται η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ). Η Ακαδημία είναι κοινωφελές ίδρυμα και ανήκει στη Μητρόπολη Κίσσαμου και Σελίνου. Είναι γνωστή παγκόσμιώς για τα συνέδρια που οργανώνει καθώς επίσης και για τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσει με σκοπό το διαλογισμό και την επίλυση επιστημονικών, ιατρικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών προβλημάτων.

Το Σπήλαιο του Άγιου Ιωάννη

Από τον Αζωγυρέ έφυγε ο όσιος Ιωάννης με την ευχή του Ηγούμενου της μεγάλης αυτής συνοδείας και αφού πέρασε τα βουνά και τα λαγκάδια προς βορράν του Σελίνου και της Κισσάμου, έφτασε στο σπήλαιο του χωριού Σπηλιάς και παρέμεινε εντός αυτού περίπου έξι μήνες. Επειδή όμως στο χώρο υπήρχαν βοσκοί και πολλοί γεωργοί αναχώρησε για το Γουβερνέτο, αφού προηγουμένως, προσευχόμενος άφησε ως σημάδι διαβάσεως του το ιαματικό αγίασμα (κτυπώντας με το ραβδάκι του το βράχο) που από τότε ως τώρα παραμένει ως ευλογία χριστιανών. Το 17ο αιώνα λειτούργησε το Σπήλαιο του Αγίου ως Μονή Καλογραιών, επί έναν αιώνα τουλάχιστον. Μέχρι και σήμερα σώζονται τάφοι, τα θεμέλια των κελιών και μια μεγάλη δεξαμενή.

Μνημειακή Ελιά Βουβών

Το Μουσείο Ελιάς Βουβών έχει το μεγάλο προνόμιο να βρίσκεται δίπλα στο Μνημειακό δένδρο της Ελιάς των Βουβών, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο, το οποίο επισκέπτονται σήμερα 20.000 περίπου άτομα ετησίως, από όλο τον πλανήτη. Είναι  κηρυγμένο με την 603/17-2-1997 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης «σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του». Στην περιοχή του Δήμου μας, εκτός από την Μνημειακή Ελιά Βουβών, βρίσκονται ακόμη τουλάχιστον άλλα δέκα (10) μνημειακά ελαιόδενδρα, δηλαδή όσα όλα μαζί στην υπόλοιπη Κρήτη, τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη σχέση των κατοίκων της περιοχής με την ελιά,  από τα βάθη της μακρινής αρχαιότητας.

Επισκοπή

Ναός του Μιχαήλ Αρχάγγελου με ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και τάφους στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Χτίστηκε επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού (482-565) και είναι παλαιοχριστιανικός. Κοινοί αρχιτεκτονικοί τύποι στην Ραβέννα της Ιταλίας και στην Συρία. Έγινε έδρα της Επισκοπής Κισσάμου το 1818, με επίσκοπο τον Μελχισεδέκ που απαγχονίστηκε μαζί με το δάσκαλο και διάκονο Καλλίνικο από τους Τούρκους το 1821. Σήμερα γίνονται εκσκαφές για παραπέρα εξερέυνηση των χώρων.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου

Βρίσκεται στη συνοικία Πρόδρομος του χωριού Δειλιανά. Κτίστηκε το 1260 στη βάση προυπάρχοντος Ναού. Τοιχογραφήθηκε το πρώτο τέταρτο του 14ου αιώνα απο το ζωγράφο Θεόδωρο Βενέρη.

Μένιες (Αρχαία Δίκτυννα)

Στο άκρο του ακροτηρίου της Σπάθας (Μένιες) σώζονται μέχρι σήμερα τα ερείπια του Ναού της Δίκτυννα και ενός βωμού της εποχής του Αδριανού (524-519 π.Χ). Στην κοιλάδα δυτικά από το Ναό, υπάρχουν ερείπια κτισμάτων και ενός Ρωμαικού υδραγωγείου. Η Δίκτυννα ήταν μια πανάρχαια κρητική Θεότητα. Προσκυνητές έφτασαν στο Ναό της από όλα τα μέρη της Ελλάδας, προσφέροντας της τάματα σε όλη την διάρκεια της Ρωμαικής και Ελληνιστικής περιόδου. Περπατούσαν ως εδώ ξυπόλητοι όπως το επέβαλλε η παράδοση για να έχουν άμεση επαφή με τη γη και τη φύση που λατρυόταν στο πρόσωπο της Θεάς, αφού ήταν η Θεά του κυνηγιού.

Εβδομήντα είδη από διαφορετικές ορχιδέες όπως η “Ophrys Cretica” και πολλά άλλα βρίσκονται στο νησί, πολλά βότανα όπως το “Δίκταμο”, “Salvia Viridis» και δέντρα όπως το «Juniperus oxycedrus” και το “sempervirens Cupressus”, το οποίο είναι το κυπαρίσσι που παράγει τις καλύτερες κιθάρες flamenco στον κόσμο. Αν σας αρέσει να παρατηρείτε τη φύση, σε ορισμένα από τα βουνά μας, θα βρείτε πολλά είδη πουλιών όπως ο Αετός “Gypaetus barbatus», το λεγόμενο «Aquila chrysaetus”, μοναδικά ζώα όπως ΚΡΙ – ΚΡΙ “Capra aegagrus Cretica» και πολλά άλλα. Περισσότερα από 200 είδη ενδημικών φυτών και δέντρων. Χρυσοπράσινοι ελαιώνες και το μάζεμα των πολύτιμων καρπών της ελίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πορτοκαλιές στην άνθιση, με γλυκιά μυρωδιά και χρυσούς καρπούς την άνοιξη, η μυρωδιά του θυμαριού και ο ήχος της μέλισσας ακούγεται όλο το καλοκαίρι για να παραχθεί το Κρητικό μέλι. Τέλος η συγκομιδή των σταφυλιών και να επισκεφθείτε τα οινοποιεία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και τις υπέροχες γεύσεις των παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων.

ΟΜΑΛΟΣ

Πάντα ξεχωριστός… O Ομαλός δεν είναι μόνο το φαράγγι της Σαμαριάς το καλοκαίρι και το χιόνι ορισμένες ημέρες του χειμώνα. Όλο το Οροπέδιο μπορεί να προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις σε φυσιολάτρες και όχι μόνο. Ειδικά αυτήν την περιόδο πέρα από το χιονισμένο τοπίο που θα επαναληφθεί και σίγουρα και τις επόμενες εβδομάδες, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περάσει ευχάριστα και σίγουρα ´γεμάτα´ Σαββατοκύριακα.

 

 

ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Το καταφύγιο Καλλέργη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων αποτελεί αγαπημένο τόπο για τα Σαββατοκύριακα για πάρα πολλούς Χανιώτες. Το καταφύγιο προσφέρει άνετη και ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες του. ´Η επίσκεψη στο καταφύγιο δίνει την ευκαιρία για πάμπολλες δραστηριότητες. Υπάρχουν δυνατότητες για σκι και έλκηθρο έξω από τον χώρο του καταφυγίου και όταν δεν έχει χιόνι είναι δεκάδες οι ευκαιρίες για περιπατητικές αποδράσεις προς Μελινταού, Ψαρρή και άλλες.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την ελαιοσυλλογή, αλλά και τις δραστηριότητες του βοσκού όπως το άρμεγμα, ειδικά αυτήν την εποχή και την παρασκευή τυριού. Αυτό γίνεται συχνά με γκρουπ τουριστών . Όπως να κάνει με ποδήλατα διαδρομές απο το Xristinas Apartments σε όποια κατεύθυνση θέλει!!